Ερωτήσεις
πρέπει να γίνεται έλεγχος της δράσης της ασπιρίνης ;
By makris
Published: October 16, 2007
Print    Email

Η ασπιρίνη έκλεισε τα εκατό χρόνια χρήσης της. Είναι το πιο διαδεδομένο φάρμακο κατά των αρτηριακών θρομβώσεων (των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς αλλά και καρωτίδων καθώς και αρτηριών του εγκεφάλου). Χρησιμοποιείται γιατί έχει γίνει αποδεκτό εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι στο έμφραγμα και τις αρτηριακές αποφράξεις παίζουν σημαντικό ρόλο τα αιμοπετάλια. Συνεπώς χορηγώντας την ασπιρίνη εμποδίζουμε τη λειτουργικότητά τους (τα καθιστούμε ανίκανα να κολλούν επάνω στην αγγειακή βλάβη και συνεπώς δεν σχηματίζεται ή εμποδίζεται ο σχηματισμός του αρτηριακού θρόμβου). Το ίδιο χρήσιμη έχει αποδειχτεί η ασπιρίνη και στην σύγχρονη παρεμβατική καρδιολογία και αγγειοχειρουργική. Η τοποθέτηση stent καθώς και η εφαρμογή πίεσης από μέσα από τον αυλό των αρτηριών με μπαλονάκι στα σημεία της μερικής απόφραξης τους συνοδεύεται με τη χορήγηση ασπιρίνης ή και άλλων νεότερων αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων όπως είναι το Plavix το Iscover ή το Reopro. Επίσης το ίδιο οφείλουμε να ελέγχουμε και στην περίπτωση της εφαρμογής των πλέον εξελιγμένων stents (αυτών που είναι επενδυμένων με ουσίες που προοδευτικά απελευθερώνονται στο σημείο της βλάβης). Για την μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών μας τα φάρμακα αυτά είναι σωτήρια. Τους προστατεύουν από ένα νέο θρομβωτικό –καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο-.
Όλη αυτή η πρόοδος όμως έχει και το τίμημά της. Τα αντιαιμοπεταλιακά (ασπιρίνη και νεότερα) δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς.. Έχει γίνει δεκτό ότι ένας στους 6-5 ασθενείς παρουσιάζει πολύ μικρή απάντηση στα φάρμακα αυτά και στην πράξη αυτά για τους συγκεκριμένους ασθενείς είναι αναποτελεσματικά και συνεπώς δεν τους προστατεύουν από ένα νέο θρομβωτικό επεισόδιο.
Συνεπώς υπάρχει άμεση ανάγκη για έλεγχο της δραστικότητας της ασπιρίνης. Η μονάδα μου και εγώ προσωπικά από το 2002 εφαρμόζει ειδική μεθοδολογία για την παρακολούθηση αυτών των ασθενών. Συγκεκριμένα παρακολουθώ τους ασθενείς μου συστηματικά και περιοδικά προκειμένου να είμαι βέβαιος ότι η χορήγηση των φαρμάκων αυτών είναι αποτελεσματική. Όταν διαπιστώσω ότι η αποτελεσματικότητα είναι μειωμένη αυξάνω τη δόση και σε περίπτωση μη επιτυχούς αποτελέσματος τότε αλλάζω φάρμακο. Προκειμένου μάλιστα να είμαι βέβαιος ότι ενεργώ αντικειμενικά σε μια πρώτη φάση έλεγξα και σύγκρινα δυο μεθόδους ελέγχου της λειτουργίας των αιμοπεταλίων. Ακολούθως έλεγξα τους ασθενείς μου και τα αποτελέσματα αυτά τα παρουσίασα στο 18ο Συνέδριο για τη Θρόμβωση στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας το 2004. Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καρδιολόγων, των νευρολόγων αλλά και των αγγειοχειρουργών δεν ανησυχούν για τη δραστικότητα της αγωγής που χορηγούν στους ασθενείς τους. Έτσι ακούγεται ελπιδοφόρο που στο πρόσφατο συνέδριο (10-13 Οκτωβρίου 2007 που έγινε στο Μακεδονία Παλλάς της Θεσσαλονίκης- Advance Vascular Expert Meeting) ανακοινώθηκαν τα πρώτα δικά τους ευρήματα από τον σε ερευνητικό επίπεδο έλεγχο της αποτελεσματικότητας της ασπιρίνης.
Φυσικά υποθέτω ότι θα συνεχίσουν με τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και των άλλων αντιαιμοπεταλιακών.

Γράφει ο καθηγητής της Αιματολογίας – Αιμόστασης Παντελής Ε Μακρής