Ερωτήσεις
Τι είναι οι συσκευές αυτοελέγχου της αντιπηκτικής αγωγής ; και πόσο χρ
By makris
Published: November 26, 2007
Print    Email

Μια πρώτη απάντηση δίνεται με την πλέον πρόσφατη εργασία που παρουσίασα το Νοέμβρη στο 18ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Συσκευές αυτοελέγχου της αντιπηκτικής αγωγής.

Σύγκριση τους στην παρακολούθηση της από του στόματος αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς με θρομβοφιλική διάθεση.

Μακρής ΠΕ, Βασιλειάδου Δ, Κολιάκος Γ. (Haemostasis-Research Unit Biohellenika co, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Τον τελευταίο καιρό τέθηκαν σε κυκλοφορία τρεις συσκευές αυτοελέγχου της αντιπηκτικής αγωγής που στοχεύουν στο να απλοποιήσουν την παρακολούθηση των ασθενών (από τις 3 εμείς ελέγξαμε τις 2). Είναι αλήθεια ότι η προσέλευση των ασθενών στις μονάδες ελέγχου της αντιπηκτικής αγωγής συχνά είναι χρονοβόρα. Η χρησιμοποίηση των συσκευών αυτών ενδεχομένως θα απλοποιήσει τον έλεγχο της χορηγούμενης δόσης του ειδικού φαρμάκου. Όμως είναι πέραν ή βέβαιο ότι υπάρχει φόβος να διαταραχθεί η ομαλή σχέση ασθενή και ιατρού, όπως επίσης και να οδηγήσει σε έναν αναποτελεσματικό αυτοέλεγχο με απρόσμενες επιπτώσεις κυρίως στην υγεία τους (αιμορραγίες όπως και υποτροπές θρομβώσεων) αλλά και στον οικογενειακό οικονομικό προϋπολογισμό.

Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να συγκρίνουμε και να αξιολογήσουμε τις δυο συσκευές ως προς την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που παρέχουν.

Υλικό και μέθοδοι: 98 ασθενείς (οι οποίοι έπασχαν από κληρονομική θρομβοφιλία) παρακολουθήθηκαν επί ένα χρόνο το μήνα μια φορά με τις 2 συσκευές (το Protime και το CoaguChek XS Plus. Τις 2 συσκευές επίσης ελέγξαμε με την ταυτόχρονο έλεγχο στο ίδιο άτομο 10 φορές προκειμένου να αξιολογήσουμε την επαναληψιμότητά τους. Τα ευρήματα από τις συσκευές συγκρίθηκαν με το INR που παίρναμε από το BCT της DADE-Behring.

Αποτελέσματα : Η επαναληψιμότητα του Protime ήταν γενικά αποδεκτή με CV=5,5%, η αντίστοιχη επαναληψιμότητα για το CoaguChek ήταν της τάξης του 2%. Αυτό σημαίνει ότι είναι αποδεκτή και για τις 2 συσκευές. Από την παρακολούθηση των ασθενών επί ένα έτος διαπιστώσαμε πολύ καλή προσαρμογή στη θεραπευτική δόση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα του έτους παρατηρήσαμε μια αιμορραγική διάθεση σε μια ασθενή που ευτυχώς εκδηλώθηκε με αιματουρία (INR=4,9). Ο λόγος ήταν ότι η ασθενής ξέχασε και πήρε και δεύτερη φορά τη δόση της. Επίσης παρατηρήσαμε 1 επιπολής θρόμβωση σε μια νεαρά ασθενή που δεν μπορούσε να παρακολουθηθεί συστηματικά επί 4 μήνες (εξαιτίας τραυματισμού του άνδρα της και παραμονής επί μακρόν στο νοσοκομείο).

Συνεπώς με βάση τα δεδομένα αυτά κρίνουμε ότι οι 2 συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρακολούθηση της από του στόματος αντιπηκτικής αγωγής, αρκεί να διασφαλιστεί πλήρως η άμεση συνεργασία των ασθενών με το γιατρό τους. Η μόνη εγγύηση για τη σωστή παρακολούθηση είναι η αγαστή συνεργασία των ασθενών με το ειδικό γιατρό τους.

Η εργασία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας υπόσχεσης που έδωσα στους ασθενείς που παρακολουθώ στο ιατρείο μου. Εδώ και 15 μήνες όπως είναι γνωστό πήρα σύνταξη από το Πανεπιστήμιο και ενώ μέχρι την τελευταία μέρα δεν είχα ιδιωτικό ιατρείο (έβλεπα και παρακολουθούσα όλους τους ασθενείς μου στη Μονάδα Αιμόστασης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου), δυστυχώς για τους ασθενείς μου τη δεύτερη μέρα της συνταξιοδότησής μου διαλύθηκε το πρότυπο εργαστήριο μου -εργαστήριο που δομήθηκε με κόπο και πολλές προσπάθειες βήμα-βήμα από το 1975). Εργαστήριο που είχε να επιδείξει άπειρες εργασίες (νέες μεθόδους ελέγχου της αιμόστασης, πρωτότυπες διατριβές και με 400 και πλέον βιβλιογραφικές αναφορές στο διεθνή ιατρικό τύπο. Εργαστήριο που ήταν πλήρες μέλος της ETRO (European Thrombosis Research Organisation). Που παρακολουθούσε 5000 περίπου ασθενείς από όλη την Ελλάδα, μηδέ της Αθήνας, της Πάτρας της Κρήτης και της Σαντορίνης ακόμη εξαιρουμένης.

Εγώ όμως δεν έπαψα να υπάρχω και δουλεύω πλέον ως ιδιώτης ιατρός (με εργαστήριο σε μεγάλη Ανώνυμη Εταιρεία).

Με την πρώτη μέρα λειτουργίας του ιατρείου μου υποσχέθηκα στους ασθενείς μου να ελέγξω την αξιοπιστία των συσκευών αυτοελέγχου προκειμένου να είμαι έτοιμος να συστήσω το α ή το β σε ορισμένους ασθενείς. Αυτήν την υπόσχεση την έκανα πράξη με την εργασία που παρουσίασα στο Συνέδριο.

Συγκεκριμένα δεν πιστεύω ότι όλοι οι ασθενείς είναι σε θέση να κάνουν σωστή χρήση της συσκευής αυτοελέγχου. Υπάρχουν όμως ορισμένοι κυρίως όσοι είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν ή έχουν αυξημένη απασχόληση στην εργασία τους που επιβάλλεται να τη χρησιμοποιούν.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η συστηματική ενημέρωση των γιατρών από τους ασθενείς που χρησιμοποιούν τη συσκευή είναι εντελώς απαραίτητη.

Ακόμη οφείλω να ενημερώσω πλέον υπεύθυνα όλους τους επισκέπτες της σελίδας μου ότι τον Ιούλιο του 2006 με πρωτοβουλία της εταιρείας Roche

Έλαβα μια επιστολή που είχε και άλλους αποδέκτες όπως η λίστα που ακολουθεί :

Προς

Ανθή Γάφου, κλινική αιματολόγος Επιμελ. Α ΕΣΥ-Αιμοδοσία Ιπποκράτειου Αθήνας

Αικατερίνη Τσουκαλά, κλινική αιματολόγος Επιμελ. Α ΕΣΥ-Αιμοδοσία- Λαϊκού

Βάνα Κοκκίνου, Αιματολόγος Διευθυντής Εργ. Αιματολογίας Νοσ. Ευαγγελισμός

Μαρία Κατελανή, Βιοπαθολόγος Νοσοκ. Αγία Όλγα -Αθήνας

Παντελής Μακρής, Καθηγητής Αιματολογίας -Αιμόστασης

Αικατερίνη Σφυριδάκη, Αιματολόγος, Αναπλ. Διευθύντρια ΕΣΥ, Νοσοκ. Ηρακλείου

Γιώργος Τριάντης

Γιώργος Χαλκιάς, Καρδιολόγος Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Γεωργία Παπαϊωάννου, Αιματολόγος , Επιμελήτρια ΕΣΥ–Παπαγεωργίου Θες/νίκης

Αθηνά Μούγιου, Επιμελήτρια Αιμοδοσίας ΕΣΥ Πάτρα

Γιώργος Αναγνώστου, Καρδιολόγος σύμβουλος διοίκησης ΙΚΑ

Μαίρη Γείτονα, επικ. Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας Πανεπ. Θεσσαλίας

Κυριάκος Σουλιώτης οικονομολός υγείας επιστ. συνεργάτης

Μάρκος Ολλανδέζος οικονομολός υγείας επιστ. συνεργάτης

Παπαδόπουλος Γιώργος βιοχημικός Roche Hellas

Την επιστολή μας κοινοποιούσε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Κυριόπουλος.

Αντικείμενο της επιστολής ήταν η δυνατότητα διεξοδικής συζήτησης πάνω στη συχνότητα των ασθενών που έχουν ανάγκη για μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή, Το είδος των νοσημάτων από το οποίο πάσχουν οι ασθενείς που πρέπει να ακολουθήσουν μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή, η ταλαιπωρία των ασθενών, η ποιότητα ζωής τους, πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ο έλεγχος της αντιπηκτικής αγωγής και ποιος ορίζει τη συγκεκριμένη δοσολογία.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης αυτής καταγράφονται στο δελτάριο 72 σελίδων που κυκλοφόρησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δείτε: «Έκθεση αποτελεσμάτων»:

Αυτά όλα έπρεπε να καταγραφούν γιατί δυστυχώς υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση από ανεύθυνους και ανευθυνο-υπεύθυνους.

Επίσης ψευδώς διαδίδεται ότι ορισμένοι (???) έχουν το δικαίωμα να γράφουν τις συσκευές αυτές και μόνο αυτοί, γιατί είναι πιστοποιημένοι. Έχω στα χέρια μου την απόφαση του ΚΕΣΥ και ξέρω με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει. Ελπίζω να μη χρειαστεί να επανέλθω.